sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Työntäyteinen syksy

Pitkä tovi onkin vierähtänyt viimeisimmästä blogipäivityksestäni. Alkajaisiksi tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole uutista jotain kautta kuulleet: palaan Suomeen (toistaiseksi pysyvästi) viikon kulutttua, 25.4. Aion hakea kauppakorkeaan, kirjattakoon sekin nyt tänne, onpahan sitten paineita lukea kunnolla ;) Tästä päästäänkin koottuihin selityksiin sille, miksi blogin päivitystahti on ollut kuin etanoiden kilpa-ajo. Pääsykokeisiin lukeminen työn ohella on ysi syy (olen tosin lukenut vasta kaksi kirjaa viidestä), työkiireet toinen. Ja kolmantena syynä on, että alkuunsa kaikki on jännää ja uutta, aika kuluu tavallaan hitaammin ja blogia on kiva kirjoittaa. Arjen myötä kirjoittamisen hohto himmenee ja aika alkaa juosta niin, että äkkiä huomaa olleensa kirjoittamatta jo ties miten pitkään. Nyt kuitenkin on aika laatia vielä pari kirjoitusta blogin saattamiseksi kunnialliseen (?) loppuunsa.

Kävin lomailemassa Etelä-Afrikassa ja sain otettua siellä muutamia hauskoja kuvia paikallisesta eläinkannasta. Ensin kuitenkin on kirjoitettava työntäyteisestä syksystäni (täällä on siis nyt syksy, olenhan eri puolella palloa kuin suurin osa lukijoistani), jotta ette luule minun vain lomailevan täällä.

Palattuani Suomesta joululomalta työt vyöryivät heti päälle. Alkuvuosi kului pääsääntöisesti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen ja hänen mukanaan seuraavan yritysvaltuuskunnan vierailun järjestelyssä. Ministerin ja valtuuskunnan kolmen päivän vierailu Sambiassa ajoittui maaliskuun alkuun. Yritysvaltuuskunnan osalta vierailun organisointi kuului lähetystössä minun vastuualueeseeni. Finpro hoiti asiaa Suomen päässä, mutta voinette silti kuvitella, että noin kahdenkymmenen hengen mm. energia-, metsä- ja ympäristöteknologian sekä informaatioteknologian yrityksistä koostuvan valtuuskunnan ohjelman järjestäminen ei ollut mikään pikkujuttu. Finpron, lähetystön ja paikallisten kumppanien yhteistyöllä saimme kuitenkin vierailun mallikkaasti järjestettyä. Yrityksille järjestettiin kaksi seminaaria, yksi Lusakassa ja toinen Kuparivyöhykkeellä, sekä kolme vaihtoehtoista kenttämatkaa, joilla oli mahdollisuus tutustua metsä-, kaivos- tai energiasektorin mahdollisuuksiin. Minä pääsin mukaan energiasektorin vierailulle Copperbelt Energy Corporationiin. Vierailulla tutustuimme myös keskusvalvomoon, mielenkiintoista. Yritysvaltuuskunnan vierailu Sambiaan on jo poikinut jatkotoimenpiteitä.

Syksyn aikana olen myös pari kertaa joutunut Sambian televisioon, ensin puheenpitäjänä, sitten esitelmöitsijänä. Toisella kertaa olin pitämässä kunniavieraana (!) puhetta National Association of Media Arts –järjestön tilaisuudessa, jossa jaettiin todistukset Suomen lähetystön tuella toteutetun elokuvantekijäkoulutuksen osallistujille. Toisella kertaa olin pitämässä ”Exporting to Finland” –esitelmää.

Lisäksi olen ehtinyt saada alkuun useamman uuden kehitysyhteistyöhankkeen. Yksi mielenkiintoisemmista on lisäys Sambian kansallisarkiston jo olemassa olevan hankkeeseen: Livingstonen (kaupungin) museo. Kävin tutustumassa museoon ja siellä oli heimohistoriaa, David Livingstonen alkuperäisiä kirjeitä ja muuta historiallisesti korvaamatonta materiaalia ainoina kappaleina vailla kunnon arkistointia. Vain muutama kuukausi aiemmin jo kaksi arkistoa Lusakassa oli kärsinyt mittavia vahinkoja, yhdessä tapahtui paha vesivahinko ja toinen tuhoutui tulipalossa. Materiaalin pikainen digitalisointi oli siis tarpeen ja nyt työ on Suomen tuella käynnissä. Digitalisoinnin myötä myös historiantutkijoiden työ helpottuu, nykyisellään lupa arkiston käyttöön on vaikea saada, dokumentit ovat yksinkertaisesti liian haperoita monien käsien käsiteltäviksi. Hankkeeseen kuuluu myös sambialaisten kouluttamista arkistoimisessa.

Toinen mielenkiintoinen hanke on Civil Society Biofuels Forum. Tarkoituksena on kansalaisyhteiskunnan saaminen mukaan bioenergiapolitiikan luomiseen. Kansalaisyhteiskunnan on hyvä olla mukana nyt, kun uutta politiikkaa luodaan. Biopolttoaineet ovat joka tapauksessa tulossa, joten tulisi pyrkiä luomaan politiikka, joka takaisi säädylliset tulot viljelijöille ja ottaisi huomioon naisten aseman. Tarkoitus on luoda vuorovaikutus kansalaisyhteiskunnan, hallinnon ja biopolttoaineyritysten välille.

Syksyyn on myös mahtunut yksi erittäin merkittävä kulttuuritapahtuma. Sambialaisten ja suomalaisten yhteistyönä tekemä elokuva Suwi sai vastikään ensi-iltansa Sambiassa. Suomen ensi-ilta on Ateneum-salissa 23.4., toinen näytäntö on 26.4. ja elokuva tulee myös YLE Teemalle. Käsittelemistään vaikeista asioista, kuten vammaisuudesta ja HIV/AIDS:sta huolimatta kyseessä on ns. hyvän mielen elokuva, jonka tarkoitus on myös luoda toivoa. Suosittelen elokuvaa lämpimästi, lisätietoja esityksistä: http://www.kynnys.fi/kynnysKINO.html .

Toinen merkittävä kulttuuritapahtuma seuraa touko/kesäkuussa, kun sambialainen nuorista miehistä koostuva a cappella –yhtye Zambian Vocal Collection tulee Suomeen Philomelan vieraaksi. Esitys luvassa mm. Temppeliaukion kirkossa ja Maailma kylässä –festivaaleilla. Menkääpä ihmeessä katsomaan! Ohjelmasta on vasta luonnos mutta annan mielelläni lähempänä lisätietoja kiinnostuneille!

Ei kommentteja: