tiistai 13. toukokuuta 2008

Ensimmäinen viikko

Jo viikko on vierähtänyt lähdöstäni Sambiaan ja nyt viimein kirjoitan ensimmäistä blogimerkintääni. Ensimmäiset kolme työpäivää olivat todella hektisiä ja pahimman koti-ikävän välttääkseni kehitin tekemistä viikonlopuksikin enkä sitten ehtinytkään kirjoittamaan. Pyrin päivittämään blogiani ainakin kerran viikossa ja lukijoiden kommentit ovat tietenkin erittäin tervetulleita.

Ensimmäiset päivät tänne saavuttuani olin todella väsynyt ja hieman huonovointinenkin. Sain kyllä nukuttua lentokoneessa yöllä, mutta päivälennolla Afrikan yli en malttanut mahtavien maisemien ihailulta nukkua niin paljoa kuin olisi ollut hyväksi univelkani huomioon ottaen. Lusaka on 1100 m korkeudessa, ja ohuempi ilmakin voi kuulemma väsyttää alkuunsa. Mentyäni torstaina jo kahdeksalta nukkumaan tunsin vihdoin perjantaina oloni normaaliksi.

Perjantaina pääsin käymään biopolttoainetilalla. Tilan omistaja esitteli meille vierailijoille jatropha-kasveista koostuvia viljelmiään ja kertoi meille kasvin ainutlaatuisista ominaisuuksista. Samasta kasvista saa biodieseliä, lannoitetta ja lääkettä. Jatrophan siementen avulla voi esimerkiksi käynnistää synnytyksen, suurissa määrissä kasvin siemenet ovat kuitenkin myrkyllisiä. Kysyttäessä tilan omistaja myös otti kantaa biopolttoainekasvit vs. ruokakasvit –keskusteluun. Ainakin Sambiassa tilanne on kuulemma sellainen, että maaseudun kehnon infrastruktuurin ja kalliin bensiinin takia ruokakasvien tuottaminen maaseudulla ei ole kannattavaa. Biopolttoainekasvien viljelyn ja käytön myötä myös ruokakasvien viljely saataisiin kannattavammaksi syrjäisimmilläkin alueilla. Kuulostaa varsin järkevältä mielestäni.

Biopolttoainetilalta hötkysin lähes suoraa päätä taidenäyttelyn avajaisiin. Keskustelin sambialaisten kuvataiteilijoiden kanssa ja ostin yhden taulun ja tilasin toisen. Laitan tauluista kuvat tänne blogiin mikäli saan siihen taiteilijoilta luvan. Taidenäyttely oli todella tasokas ja taulut ja veistokset uskomattoman edullisia. Luulenpa, että törsään täällä jatkossakin taiteeseen. Törsääminen – tällä kertaa lähinnä koruihin – jatkui paikallisilla markkinoilla sunnuntaina. Samalla vietin mukavan sunnuntaipäivän kahden työkaverini kanssa.

Lauantaina vietin rennon päivän työtoverini luona uima-altaalla ja herkullisella illallisella. Meillä oli niin mukavaa, että pimeä ehti tulla ennen kuin älysin lähteä kävelemään kotiin (sain sitten lopulta soitettua luotettavan taksikuskin viemään minut kotiin). Täällä ei voi kävellä pimeällä, ei edes lyhyttä matkaa. Valoisalla voi kävellä hyvinkin näillä alueilla, joilla nyt yleensä liikun, ja olenkin kävellyt ensimmäistä päivää lukuun ottamatta joka päivä töihin. Matka on jalan noin 15-20 min. Jalkakäytävinä toimivat pölyiset hiekkapolut, vaikka autotiet ovat asfaltoituja. Suojateitä en ole vielä nähnyt eikä työmatkallani ole liikennevalojakaan, joten teiden ylityksessä joutuu olemaan varovainen. Yleensä menen tien yli jonkun paikallisen peesissä kun en vielä ole niin tottunut puikkelehtimaan autojen välistä kuin täällä on tapana.

8 kommenttia:

Lissu kirjoitti...

Hienoa, että sait blogin käyntiin! Mielenkiintoista kuulla paikallisesta elämänmenosta ja ennen kaikkea kokemuksistasi. Neuvoni on, että kirjoita rohkeasti kaikesta, vaikka tekisi mieli sensuroida itseä. Taiteeseen törsääminen on pelkästään suotavaa!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Hei!

Biopolttoaineet on vähän kaksipiippuinen juttu, mulla on niistä kyllä paljon sanottavaa. Ehken tähän kuitenkaan ala blastaamaan sitä kaikkea, mutta varmasti saamme keskusteluja aikaiseksi :)

Hauskaa, että olet alkanut bloggaamaan sieltä, luen varmasti kuulumisiasi säännöllisesti. Kerro kaikki paikallisista ihmisistä, ruuasta, kasveista ja eläimistä... oikeastaan, kaikesta mitä ympärilläsi näet! Mulla nousee matkakuume näitä lukiessa!

Terveisin Aura

Unknown kirjoitti...

Heippa!

Kivaa kuulla kuulumisiasi, ja että kaikki on ainakin jotensakin kohdallaan siellä toisella puolella palloa! laita sitten vain usein päivityksiä tänne! :) ja valokuvia kaikesta! Tsemppiä!!

T. Tuulia

eijas kirjoitti...

Jepulis

Kiva kuulla kuulumisia ja nähdä kommentteja. Tämä on sitä, että ystävykset voivat olla yhteydessä keskenään olipa kuka tahansa missä hyvänsä. Ja seuraa milenkiintoisia keskusteluja polttoaineesta ynnä muista aiheista. Täällähän on Nesteellä ollut gorillaksi pukeutuneita palmuöljyn vastustajia heristelemässä autoilijoille sormea. No nyt sataa, mutta sinä se saat nauttia auringosta.

Mel kirjoitti...

Kiitos kommenteista! On kivaa kirjoittaa, kun tietää, että blogia seurataan. Biopolttoaineet tuntuvat tosiaan olevan pinnalla niin täällä kuin Suomessakin. Aion perehtyä kysymykseen tarkemmin ja mielelläni keskustelenkin aiheesta. Täytyy kyllä sanoa, että Kepan biopolttoaineiden vastainen kampanja on aika yksioikoinen. Nimenomaan Sambiassa jatrophan etuna on se, että sitä voidaan viljellä kehnommassakin maaperässä, joka ei sovellu ruokakasveille. Bipopolttoaineiden avulla ruokaakin saadaan paremmin kuljetettua maaseudulta kaupunkiin. Tällä hetkellä suurin osa Lusakan ruuasta tulee Etelä-Afrikasta, vaikka viljelyskelpoista maata olisi Sambian maaseudullakin. Viljely vain ei ole kannattavaa. Eli jatrpohan viljely sambialaisten käyttöön on ihan eri asia kuin maissin viljely suomalaisten bensatankkeihin. Jatketaan keskustelua!

eijas kirjoitti...

Iiiiiiiiik.... Jatka vain krokopurilaisten syöntiä. Parempi, että sinä syöt krokon kuin se sinut. ja onhan krokossa enemmän syötävää...

Anonyymi kirjoitti...

Jatkoa keskusteluun bioenergiasta:

Jokainen bioenergian tuottoon aiottu pelto pitäisi harkita erikseen. Jatropha kuulostaa siinä mielessä järkevältä, että siinä ei haaskata tärkeän ruoantuoton viljelyalaa siihen, että me täällä pohjoisessa saisimme hyvällä omallatunnolla ajella autoillamme. Jännittävää muuten seurata, miten tuo ruoan hinnan globaali kasvu vaikuttaa tähän energiapolitiikkaan.

Bioenergialla voidaan tehdä paljon hyvää, jatropha tästä esimerkkinä. Valitettavasti Suomessa se ei ole kauhean järkevää. Suljettu hiilen kierto ei mielestäni riitä perustelemaan orgaanisen aineksen puhdistusta metsästä (haketus), sademetsien kaatamista ja monokultuuristamista (Indonesia) tai pahimmassa tapauksessa öljykasvien viljelyä Suomen oloissa, jossa viljelypanokset vaativat enemmän energiaa kuin prosessin lopputuotteena syntyy. Neste Oil on nähdäkseni näissä kuvioissa vahvasti mukana, ja harkitsen boikottia. Vilkuttelen orankipukuisille Greenpeacen kavereille bussin ikkunasta :)

Olipa vuodatus :)

Anonyymi kirjoitti...

Oona Togolaa mukaillen MALISTA kommenttia bioenergiakysymykseen Jathropan osalta:

Afrikassa ulkomaiset yhtiöt huijaavat maata kyläläisiltä tai hallituksilta ja saavat
suuria maa-alueita käyttöönsä esim. 100 vuodeksi eteenpäin. Näillä maa-alueilla tuotanto tapahtuu paikallisten kustannuksella, koska biopolttoraaka-aineita viedään eurooppaan jalostettaviksi.

Esim. Malissa kuivallakin maalla tuottava Jathropa on ollut kokeilussa
hankkeissa, joissa sen tuotanto hyödynnetään täysin paikallisesti. Tällä tavoin Jathropa luo mahdollisuuksia uusiin elinkenoihin (lisää energiantuotantoa) sekä vähentää riippuvuutta kalliista öljystä. Jos Jathropaöljy puristetaan paikallisesti (eikä euroopassa) siitä saadaan jätteenä lannoitetta pelloille ja biokaasun tuotto jätteestäkin on mahdollista. Jathropan ei pidä kuitenkaan viedä tilaa ruokakasveilta, mutta
onneksi se viihtyy vähemmän vaativilla, köyhemmilläkin mailla.
Länsimaalaiset yhtiöt kuitenkin tahtovat tätäkin tuotantoa varten parhaat maat.

Paikallisesti tuotettuna voi olla ratkaisu klyhyyteen, kunhan ruokakysymyskin huomioidaan:)